Uit de gemeentekrant van 2 april 2019

Akkoord

Op dinsdag 26 maart is het formatieakkoord Nieuw Vertrouwen aangenomen in de gemeenteraad. Dit akkoord gaat met name over het verleden achter ons laten en vooruitkijken naar de toekomst. 
GroenLinks kreeg de opmerking: bizar dat de vier hete hangijzers nu gewoon doorgaan. Daarop willen wij u antwoorden: We hebben als oppositie gevochten tegen de genomen besluiten. Dat heeft mede invloed gehad op de bestuurscultuur. 

Lees verder

16/05/2019

uit de gemeentekrant van 20 februari 2019

Meer of minder?

 
De afgelopen weken heeft de gemeente in elke kern een bijeenkomst gehouden om informatie te geven over het beleid dat de gemeente aan het maken is tegen onttrekking van woningen door recreatief verhuur. Doel was niet alleen informatie geven, maar ook informatie halen.


Lees verder

15/05/2019

Zin in de toekomst!

 

Op 31 mei j.l. is er namens GroenLinks, VVD, Gemeentebelangen en Behoorlijk Bestuur Bergen een nieuw college geïnstalleerd met Yolan Koster (hier rechts op de foto), Jan Houtenbos, Frits Westerkamp en Michiel van den Busken. We zijn trots op onze vier betrokken bestuurders die met enthousiasme de uitdaging aangaan om Bergen, samen met de burgemeester, de komende vier jaar vernieuwend te gaan besturen. 

Lees verder

25/06/2018

Uit de gemeentekrant april 2018

Een maand na de verkiezingen.

Als we u nog niet tegen zijn gekomen op straat, bij de supermarkt of op social-media: bedankt. Bedankt voor uw stem op GroenLinks op 21 maart 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn er trots op dat zoveel mensen vertrouwen in ons hebben getoond. Lijsttrekker Femke heeft persoonlijk de meeste stemmen gekregen. En daar zijn we natuurlijk trots op. GroenLinks heeft vanaf 29 maart dan ook maar liefst vier zetels in de raad. Dat is er een meer dan de periode daarvoor, en dat terwijl de raad van 23 naar 21 zetels is gegaan.

Lees verder

18/04/2018

24/03/2018

Hoe zit het ook al weer met.....

In de gemeente hebben van 2014 tot 2018 een paar zaken geleid tot verdeeldheid in de kernen en wantrouwen naar de gemeente. De voetbalfusie-locatie, fietspad aan de Eeuwigelaan, Sporthal de Watertoren en het alternatieve plan van In Harmonie: Mooier Bergen. Maar ook de Schoorlse bomenkap is een dossier dat nog niet klaar is....

Wat de oorzaak is zijn de meningen net zo goed over verdeeld. Hakken in het zand bij coalitie, oppositie, niet luisteren, niet durven beslissen.... Omdat niet iedereen alle politieke perikelen heeft gevolgd maar nu voor de verkiezingen het wel belangrijk is te weten wat er in de afgelopen vier jaar is gebeurd, lichten we onze mening graag nog eens toe in deze dossiers.

Lees verder

18/03/2018

Femke Ouendag

Femke: Ik voel me bevoorrecht en gelukkig dat ik in de gemeente Bergen woon...

Lees verder

16/03/2018

Solita Groen-Bruschke

Solita: beoordeel belangen, bekijk verschillende invalshoeken en weeg alternatieven tegen elkaar af...

Lees verder

14/03/2018

Ineke Braak van Kasteel

Ineke: samenwerken met inwoners om ervoor te zorgen dat wij een nog mooiere gemeente Bergen krijgen.... 

Lees verder

14/03/2018

Froukje Krijtenburg

Froukje : goed voor onze planeet zorgen, is goed voor onszelf zorgen....

Lees verder

14/03/2018

Wytze Vonder

Wytze : een bijdrage leveren aan het welzijn van onze burgers en prachtige natuur....

Lees verder

14/03/2018

Yolan Koster wethouderskandidaat GroenLinks Bergen

Zeer verheugd en vol overtuiging presenteert GroenLinks Bergen Yolan Koster als haar kandidaat-wethouder voor de gemeente Bergen. Koster is naar het oordeel van de selectiecommissie een stevige en verbindende rasbestuurder die bewezen heeft verandering handen en voeten te kunnen geven. Zij doet dat vanuit het motto ‘Mensen Eerst’, een motto dat ze de afgelopen jaren op een overtuigende manier heeft weten te koppelen aan progressieve politiek. 

Lees verder

13/03/2018

GroenLinks poster 'Gelukkig'

GroenLinks gaat de deuren langs, organiseert bijeenkomsten en is bij elk verkiezingsdebat in de kernen aanwezig. Toch kan het zijn dat u ons misschien bent misgelopen maar wél zo een prachtige poster van GroenLinks Bergen voor de ramen wilt hangen. Gelukkig kunt u ook een poster downloaden en afdrukken op elk formaat dat u wilt. Klik op Gelukkig  en het bestand wordt op een nieuw tabblad geopend. 

 

Lees verder

07/03/2018

Politiek Cafe in Post aan Zee

Wat maakt u gelukkig? 

GroenLinks Bergen nodigt u uit op donderdag 1 maart in Post aan Zee, Voorstraat 82A  1931AN in Egmond aan Zee. Graag stellen we onszelf en ons verkiezingsprogramma aan u voor en horen we wat u gelukkig maakt. Voor koffie, thee en frisdrank wordt gezorgd, alcohol wordt in PostaanZee niet geschonken. 

Laat weten of je ook komt via info@groenlinksbergen.nl

 

26/02/2018

Gelukkig GroenLinks Bergen

Ook zo nieuwsgierig naar de kieslijst van GroenLinks Bergen? Gelukkig heeft u iets te kiezen. De vijf op deze foto zijn van links naar rechts Froukje Krijtenburg, Wytze Vonder, Femke Ouëndag, Solita Groen-Bruschke en Ineke Braak-van Kasteel. Maar er staan natuurlijk veel meer betrokken inwoenrs en GroenLinksleden op de lijst. Genoeg om de hele raad te vullen...

Lees verder

16/02/2018

Femke lijsttrekker voor GroenLinks Bergen

Met trots presenteert GroenLinks Bergen haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Tijdens de algemene ledenvergadering hebben de leden ingestemd met de voordracht van de kandidatencommissie. Femke Ouëndag is gekozen tot lijsttrekker. 

Lees verder

19/01/2018

De Harmonielocatie Bergen

Hoe komt Bergen Centrum er uit te zien? Op 9 november is een belangrijke raadsvergadering omdat dan het bestemmingsplan voor de Harmonielocatie wordt vastgesteld. GroenLinks raadslid Femke Ouëndag heeft zich vanaf het begin in het dossier verdiept. En opnieuw vraagt ze de coalitie, initiatiefnemer en inwoners om met elkaar aan tafel te gaan. "Een plan maken waar iedereen blij mee is, zowel nu als in de toekomst. Rustig aan, net als 't slakje bij de entree van Bergen..."


Lees verder

22/11/2017

Algemene beschouwingen 2017

Tijdens de Algemene beschouwingen blikt de fractievoorzitter Ineke Braak-Van Kasteel terug op de afgelopen raadsperiode. En natuurlijk mogen de sprookjes niet ontbreken... 

Lees verder

22/11/2017

College op zoek naar mediator...

Die zoektocht duurt nu al ruim een maand.

Op 10 juli hield het college een inloopavond voor inwoners over de plannen met betrekking tot de invulling van het Watertorenterrein in Egmond aan Zee. Gezien het persbericht van de volgende dag in het NHD verwachtte het college een tumultueuze avond en de wethouder had daarom al een aantal maatregelen getroffen. Onder andere het inzetten van mediation. Ook stond in de kop van het krantenartikel dat het college en de raad de sloop over het hoofd gezien zouden hebben.

Lees verder

15/08/2017

uit de gemeentekrant juni 2017

Nog even over de fluit van de scheidsrechter…
De kop van deze column geeft vast weer reden genoeg voor hilariteit. Vooral op facebook en in de krant is er veel over geschreven en daar weer om gelachen. Op mij komen de berichten nogal denigrerend over. En ik leg graag uit waarom. 

Lees verder

03/08/2017

Duurzame democratie, duurzame samenleving

Hier leest u het betoog van fractievoorzitter Ineke Braak-Van Kasteel tijdens de behandeling van de kadernota...
 
In de kadernota staat: De Kadernota richt zich vooral op de eerste vier maanden van 2018 voor wat betreft nieuwe beleidsonderwerpen om zo ruimte te bieden aan een volgende coalitie. Voor ons als college een mooie gelegenheid om achterom te kijken en te constateren dat veel speerpunten uit ons coalitieprogramma ‘De gemeente zijn we samen!’, zijn afgerond, in een vergevorderd stadium van besluitvorming zijn of gereed zijn voor uitvoering. 

Ruimte bieden voor een volgende coalitie? Wij maken ons vooral zorgen om de lijst van zaken die mogelijk gaan spelen van deze coalitie. 

Lees verder

03/08/2017

Minder huis, meer leven


ARCHIEF:
 
Tiny Houses zijn duurzame gebouwde woningen op kleine schaal en bestemd om full time in te wonen. Sommige huizen zijn mobiel, gebouwd op wielen, andere hebben funderingen. Op 23 maart 2016 organiseert GroenLinks Bergen een avond waarop Monique van Orden en Marjolein Jonker van de Tiny House Nederland movement uitleggen wat een Tiny House is en waarom het idee zoveel mensen aanspreekt.

Lees verder

20/03/2016

Bergense Evergreen

Tijdens de raadsvergadering van 28 januari kwamen twee beslispunten voorbij die GroenLinks zeer aan het hart gaan: het Bomenbeleidsplan Bergen en de Startnotitie Eeuwigelaan. Misschien vraagt u zich af of wij van GroenLinks Bergen wel bij de tijd zijn. Zijn er geen belangrijkere onderwerpen dan één straat of bomen in onze dorpen? Maar beide zijn beeldbepalend voor onze gemeente.

Lees verder

06/03/2016

Geen ja, geen nee

Hoe zit het nu met de voetbalfusie-locatie aan de Egmonderstraatweg? De provincie is toch gevraagd of het mag? Was het antwoord nou ja of nee?

Lees verder

21/02/2016

Uit de gemeentekrant:

   
‘Slow with the flow’ in onze mooie gemeente (Bergen)
De herfst bejubelt met haar heldere licht- en kleurschakeringen de schoonheid in onze mooie gemeente. Niet alleen in de herfst maar in alle jaargetijden is het goed toeven in onze prachtige gemeente met ‘de Heerlijkheid Bergen’. 

Lees verder

21/12/2015

Verslag Provinciale Staten

Op 29 juni 2015 was er voor het eerst sinds de nieuwe periode een echte inhoudelijke vergadering in de Provinciale Staten. Voor GroenLinks stonden er belangrijke punten op de agenda: klimaat, duurzame landbouw, natuurbeheerplan, geluid en de toekomst van de Milieufederatie. GroenLinks diende een motie in om het klimaatbeeid van de provincie verder aan te scherpen en het omvallen van de Milieufederatie Noord-Hollandte voorkomen....

Verder lezen? Klik hier

15/07/2015

Slow toerisme

GroenLinks Bergen heeft haar fractiebudget gebruikt om onderzoek te doen naar Slow Toerisme. Net als Slow Food (menu’s waarbij gebruik wordt gemaakt van ingrediënten uit de omgeving, gemaakt op een duurzame manier) heeft ook Slow Tourism te maken met op een duurzame manier genieten van de omgeving. 
In onze gemeente zijn veel mensen op de een of andere manier betrokken bij toerisme. En wij willen uw mening graag weten ...

Lees verder

15/07/2015

Exorbitante verhoging toeristenbelasting onnodig

GroenLinks Bergen presenteert tegenbegroting
 
Gemeente Bergen – De toeristenbelasting met veertig cent p.p. per nacht herhogen naar 1,85 euro is niet nodig. Dat stelt GroenLinks Bergen. Bovendien wordt de belofte van de nieuwe coalitie om de lasten niet verder te verhogen nu al gebroken. "De begroting van de coalitie is onevenwichtig. De toeristische ondernemer draait daar voor op, terwijl de inwoner een sigaar uit eigen doos krijgt. Alleen maar verliezers dus".

Lees verder

29/10/2014

GroenLinks in de provincie Noord-Holland

Terwijl de roep om een energie-onafhankelijk Nederland steeds luider klinkt blijft de provincie Noord-Holland lokale initiatieven blokkeren, maar doet ze ook niets voor mensen die last ervaren van windmolens. GroenLinks Statenlid Titia van Leeuwen roept Gedeputeerde Staten haar theoretische tekentafel-beleid terzijde te leggen en nu snel coalities te sluiten met de praktijk ter plaatse. Meer weten? Klik op deze link

19/09/2014

De blunder van de eeuw

BERGEN – GroenLinks Bergen is geschrokken van de enorme supermarkt die het college wil bouwen in hartje Bergen. Fractievoorzitter Alwin Hietbrink: "Je zet hier niet iets neer voor tien, maar voor honderd jaar. Als deze supermarkt XL wordt gebouwd is dat wat ons betreft de blunder van de eeuw".

Lees verder

19/09/2014

GroenLinks buiten coalitie gehouden

Kies Lokaal, D66 en CDA hebben aangegeven een voorkeur te hebben voor samenwerking met de PvdA. Wij betreuren deze keuze. Waarom? Natuurlijk omdat de keuze op geen enkele manier recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Lees verder

11/04/2014

Provinciale Statenverkiezing

Met de gemeenteraadsverkiezingen nog maar net achter de rug is GroenLinks Noord-Holland al volop gestart met het voorbereiden van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks Noord-Holland is op zoek naar GL-leden die zitting willen nemen in de kandidaten-, programma- of campagnecommissie. Interesse? Kijk op noordholland.groenLinks.nl

01/04/2014

Odile Rasch wethouderskandidaat voor D66

Zondagavond heeft Odile Rasch bekend gemaakt dat zij de nieuwe wethouderskandidaat is voor D66 Bergen. Dit besluit kwam voor ons, de fractie en het bestuur, als complete verrassing. Net als voor u, de leden en inwoners van de gemeente Bergen.

 

Lees verder

01/04/2014

Ons advies aan de informateur

Na de verkiezingen wordt het altijd stil. Er komt een informateur, die voert gesprekken en dan ligt er opeens een advies waarin staat dat bepaalde partijen met elkaar kunnen gaan praten. Wat er in de tussentijd gebeurt is meestal niet erg transparant. GroenLinks Bergen speelt graag open kaart, ook na de verkiezingen.

Lees verder

28/03/2014

GroenLinks tweede partij in Bergen

GroenLinks is de tweede partij van Bergen geworden. We hebben een zetel ingeleverd, maar haalden in totaal maar 50 stemmen minder dan 4 jaar geleden. We zijn beloond voor onze eerlijke, stabiele en inhoudelijke manier van besturen, de inzet van de raadsleden in de afgelopen periode en het vertrouwen in ons nieuwe team.

Lees verder

20/03/2014

Wie zijn toch die mensen...?

Misschien heeft u onze verkiezingsposter al gezien: acht mensen die een zebrapad oversteken. GroenLinks Bergen. Maar wie zijn toch die mensen? De lijst is een mix van onmisbare ervaring en frisse vernieuwing. Alle kernen zijn aanwezig binnen de fractie: de kandidaten wonen of zijn afkomstig uit Schoorl, Egmond en Bergen. Ook alle leeftijden zijn vertegenwoordigd: 20, 30, 40, 50 en 60…  Allen met hun eigen expertises, kennis, ervaring en wensen.
Kortom: u heeft wat te kiezen! 

Lees verder

25/02/2014

GroenLinks Bergen vangt dromen

BERGEN – Wat hebben een strandbus, een ecodorp, avontuurlijk leren, duurzame energie en een kopje suiker met elkaar gemeen? Ooit is het begonnen met een droom. Dat werd  duidelijk tijdens het eerste Initiatiefcafé  georganiseerd door GroenLinks Bergen in Hotel Blooming.

Lees verder

21/02/2014

Goed nieuws voor eigenaar woning in Egmond-Binnen

Niemand in de gemeenteraad en het college wilde dat een jongeman uit Egmond-Binnen de dupe zou worden van het feit dat hij niet wist dat zijn woning in het bestemmingsplan stond aangemerkt als schuur. Wethouder Alwin Hietbrink van GroenLinks kwam in actie en de eerste stappen naar legalisatie zijn gezet...

Lees verder

14/02/2014

Eerste Initiatiefcafe voor iedereen met goed idee

Op donderdagavond 20 februari organiseer ik samen met Odile Rasch (raadslid GroenLinks) het allereerste Initiatiefcafé van Nederland. Ons Initiatiefcafé biedt mensen met een goed maatschappelijk idee een podium. Een podium om te vertellen over hun dromen en ideeën. Zij kunnen daar mensen of bedrijven ontmoeten die mee willen denken of mee willen doen om van dit idee of deze droom een succesvolle organisatie te maken...

Lees verder

26/01/2014

Op weg naar de verkiezingen...

Drie raadsleden nemen afscheid, zes nieuwe leden staan te trappelen het stokje over te nemen. Dat is de uitkomst van de algemene ledenvergadering van GroenLinks Bergen. Desalniettemin nam het vaststellen van het verkiezingsprogramma op de ledenavond meer tijd in beslag dan het kiezen van de nieuwe kandidaten.

(Foto: Cor Mooij)

Lees verder

28/11/2013

Dorp en Duin: tekst en uitleg

 De gemeenteraad van de gemeente Bergen heeft op 7 november ingestemd met een voorstel van het college om 5,4 miljoen euro te investeren in een nieuw sportcomplex voor de Egmonden. Het besluit over Dorp en Duin - zoals het project heet - is ingewikkeld. Daarom een korte weergave van de belangrijkste punten...

 

Lees verder

11/11/2013

Inwoners verzetten Bergen

Odile Rasch en Swen Meereboer hadden voor GroenLinks Bergen op 5 november een openbare bijeenkomst over hetconcept verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Ruim vijftig inwoners waren aanwezig en tal van onderwerpen die de lokale politiek aangaan, passeerden deze avond de revue...

Lees verder

08/11/2013

Dorp en Duin in de gemeenteraad

Donderdag 7 november was het een spannende avond in de Raadszaal van de gemeente Bergen. De raad moest een besluit nemen over Dorp en Duin: Kunnen zij zich vinden in dit voorstel? Welke fusielocatie krijgen de voetbalclubs nu precies? Waar liggen de plannen voor woningbouw of wordt de hele beslissing uitgesteld/afgesteld?

 Fractievoorzitter Ineke Braak had de inbreng van GroenLinks goed voorbereid. Velen zijn namelijk betrokken bij het besluit van de raad. Nu, maar ook zeker in de toekomst.

 Hier kunt u Ineke’s betoog nog eens teruglezen:

Lees verder

08/11/2013

Discussieer met GroenLinks over verkiezingsprogramma 2014-2018

Wie denkt dat vanuit het gemeentehuis in Alkmaar alles goed geregeld wordt, heeft wellicht geen interesse. Maar voor wie eens in gesprek wil met de leden van GroenLinks Bergen over de toekomst, is van harte welkom op de openbare discussieavond op 5 november.

Lees verder

31/10/2013

Bewoners aan zet

Zaterdag 28 september stond er een artikel in het NHD-AC: “Kaalslag in Egmond”. Het vertelt hoe bewoners schrokken van de berichten dat de PWN van plan is een dennenbos, grenzend aan hun huizen, wil kappen. In dennenbomen leven veel eekhoorns, broeden allerlei vogels en bezoekers van de duinen geven aan dat zij genieten van deze schaduwrijke bomen....

Lees verder

05/10/2013

Zin in de toekomst

Minder dan zes maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen staat er genoeg op de politieke agenda. Onderwerpen waarbij iedereen in de gemeente betrokken kan worden, voordat u uitgenodigd wordt om naar het stemhokje te komen.

Bijvoorbeeld: onder begeleiding van GL-wethouder Hietbrink zijn de inwoners actief betrokken geweest bij het vinden naar een locatie voor de voetbalclubs Zeevogels en Egmondia. Ander voorbeeld: een motie, die door alle partijen ondersteund wordt, om inwoners te betrekken bij de ontwikkeling van de plannen voor het toerisme.

Lees verder

27/09/2013

Bouw schaapskooi gestart

  Vrijdagmiddag 20 september gaf wethouder Alwin Hietbrink van de gemeente Bergen het startsein voor de bouw van een nieuwe schaapskooi in Bergen. De GroenLinks wethouder zei in zijn speech: “De gemeente is heel blij met de komst van de schaapskooi. In de eerste plaats omdat we deze vorm van natuurbeheer toejuichen. Maar natuurlijk ook omdat ouders en kinderen straks kunnen genieten van de educatieve ruimte."

Lees verder

20/09/2013

Gemeente Bergen wint advies

 

Het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef is een bijzondere en historische plek. Het Slotkwartier heeft de status van Beschermd Dorpsgezicht. De kasteelruïne is een rijksmonument en ook de prachtige gebouwen tegenover de ruïne aan de Slotweg zijn voor een deel rijksmonumenten. Het stond zelfs model voor het beroemde leesplankje.

Prijsvraag

De gemeente Bergen wil voor deze gebouwen een nieuwe bestemming vinden, die past bij de uitstraling en monumentale status van het Slotkwartier. Daarom heeft de gemeente meegedaan aan een prijsvraag, waarbij zestig uur aan advies voor een herbestemmingsproject gewonnen kon worden. En de gemeente Bergen heeft gewonnen!

Lees verder

16/09/2013

MetDeZon wint veiling zonnepanelen

Op 11 juni vond de veiling plaats van de groepsaankoop zonnepanelen Noord-Holland; SamenZonneEnergie. Na een spannende veiling won het bedrijf MetDeZon de veiling voor de tweede keer met weer een indrukwekkend scherp bod. Vanaf maandag 17 juni ontvangen de bijna 12.000 deelnemers een persoonlijk aanbod, waarna ze tot en met 28 juli de tijd hebben te beslissen of ze het aanbod aannemen...

Lees verder

19/06/2013

Dorp en Duin enquete

Waar willen de inwoners van de Egmonden voetballen, tennissen, wonen, natuur en een sporthal? Dat werd gevraagd middels een enquete op de website www.dorpenduin.nl. En de uitslag is bekend...

Lees verder

19/06/2013

Bergen kiest voor fairtrade

Het college van Bergen heeft zijn ambitie bekrachtigd om Fairtrade Gemeente te worden in 2014. Bergen wil in vele opzichten een duurzame kustgemeente zijn en het bestuur wil hiermee maatschappelijk verantwoord ondernemen en fairtrade een verdere impuls geven.

Lees verder

09/06/2013

Alwin Hietbrink opent Slow Food markt

Afgelopen zondag, 26 mei, heeft wethouder Alwin Hietbrink de Slow Food markt geopend. Op deze markt rondom de Ruïnekerk in Bergen, stonden tientallen kraampjes met diverse duurzame, lokale en fairtrade voedselproducten.

Lees verder

31/05/2013

Oorsprong versus Blinkerd

De verplaatsing van de activiteiten van de Oorsprong naar de Blinkerd is in Schoorl gespreksonderwerp nummer één. En terecht. Want welke Schoorlaar heeft de afgelopen 40 jaar niet deelgenomen aan de vele activiteiten in de Oorsprong?

Ik woonde toen ik klein was tegenover de Oorsprong en ik heb er veel geleerd: judo, handarbeid en jazzballet. Later ging ik naar de disco en kreeg een spoedcursus zoenen onder een lantaarnpaal...

Lees verder

25/05/2013

We vergrijzen. Twee basisscholen sluiten

Vanaf schooljaar  2014-2015 is er zowel in Schoorl als in Groet nog maar één basisschool.  De Groeterschool en d’Oosterkim zijn dan opgeheven. Volgens de lezing van de besturen van deze scholen gaat het niet om een sluiting maar om een fusie met de achterblijvende scholen. Zo voelt het alleen niet voor de ouders van de leerlingen van de scholen die verdwijnen.

Lees verder

25/05/2013

Een splinternieuw strand voor onze gemeente

Als ik het grote nieuws om mij heen rondstrooi, merk ik dat nog maar weinig mensen weten dat wij een splinternieuw strand krijgen langs de Hondsbossche Zeewering. Van Camperduin tot Petten. Niet zo maar een strand, maar eentje van wel drie- tot vierhonderd meter breed. Vergelijkbaar met de stranden van de Waddeneilanden. Waarom? Omdat de Zeewering niet meer voldoet aan de eisen van veiligheid, het is een zogenaamde ‘zwakke schakel’.

Lees verder

24/05/2013

Heeft de gemeente wel een huis nodig?

BERGEN – Nieuwbouw, huren, verbouwen. De jarenlange discussie over het gemeentehuis zou wat GroenLinks betreft niet moeten gaan over waar het zou moeten staan, maar over hoe de gemeente zo klantgericht mogelijk kan werken: dichterbij de inwoner, op verschillende locaties binnen de dorpen en door uitbreiding van digitale diensten. Pas als dat in kaart is gebracht, weet je of de gemeente wel een huis nodig heeft.

Lees verder

24/05/2013

Klopt Schoorl nog?

Wat praten we al lang over het centrumplan van Schoorl, "Schoorl Klopt". Eerst hadden we een alom bejubeld masterplan en nadat dit te duur bleek, kwam er een wat mager aftreksel: "het alternatieve" masterplan. Waar staan we nu en wat kunnen we verwachten in 2013?

 

Lees verder

04/02/2013

De keuzes van 2013

Een zwembad en een sporthal in onze populaire badplaats Egmond aan Zee? De activiteiten van de Oorsprong naar de Blinkerd? Een nieuw gemeentehuis op Elkshove in Bergen?Het zijn onderwerpen waarvan de gemoederen soms hoog oplopen en definitieve beslissingen zijn niet genomen.

Het goede nieuws: in de begroting is een miljoen euro vrijgemaakt om de Blinkerd te verbouwen zodat de activiteiten van de Oorsprong daar een plek kunnen krijgen. Ook de jeugd van Schoorl krijgt er een eigen honk.

Lees verder

02/01/2013

DURF TE DOEN!!!! BurgeRmeesters opgelet!

Samen met fractiegenoot Ineke was ik op een congres met de aansprekende naam ‘I love Burgers’. Daar werd gesproken over ‘hoe kunnen we inwoners betrekken bij ons beleid?’. Al snel bleek een meerderheid het niet eens met die vraagstelling. Want tegenwoordig geldt het minstens net zo vaak andersom: hebben inwoners ideeën en willen zij de overheid erbij betrekken....

Lees verder

02/01/2013

Gasopslag zwakste schakel in gasrotonde

Vorige week verscheen het rapport “Economic Impact of the Dutch Gas Hub Strategy on the Netherlands”. De Engelse Brattle Group schreef dit in opdracht van het Ministerie van EL&I. Verschillende media meldden dat de gasrotonde Nederland extra banen en economisch voordeel zou kunnen opleveren.  Gasopslag zal daar echter geen bijdrage aan leveren. Opslag is de zwakste schakel in de strategie om van Nederland de gasrotonde van Europa te maken. Daarom moet nader onderzoek plaatsvinden naar de reeds geplande opslagen. Gasopslag in de Bergermeer – één van de geplande opslagen – moet worden afgeblazen. De veiligheidsrisico’s zijn daar te groot.  

Gasopslag speelt geen rol van betekenis
In het rapport wordt geschat dat de gasrotonde 13.600 banen en een indirect economisch voordeel van € 21,4 miljard zou kunnen opleveren. Dit lijkt een argument om door te gaan met de geplande gasopslagen. Niets is echter minder waar. De gasrotonde is gebaseerd op vier pijlers, één daarvan is gasopslag. Het rapport concludeert dat gasopslag geen economische rol van betekenis zal spelen in de Nederlandse gasrotonde. Gasopslag blijkt de zwakste schakel in de strategie om van Nederland de gasrotonde van Europa te maken.  

De zwakste schakel
Gasopslag is om een aantal redenen de zwakste schakel van de gasrotonde. Ten eerste hebben andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, veel en vergevorderde plannen voor de opslag van gas. Zo werd recentelijk bekend dat voor de Engelse kust een grote gasopslag wordt gerealiseerd van 4,6 miljard m3.   
Ten tweede is gasopslag in het land waar het gas wordt afgenomen altijd voordeliger dan het opslaan van gas in het buitenland. Door de transportkosten is het exporteren van gas vanuit een opslag in Nederland naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Duitsland niet concurrerend te krijgen. De Brattle Group concludeert dan ook:  “We do not see an economic role for storage to export flexibility to countries such as Germany and the UK” .Daarmee valt een belangrijke reden voor het realiseren van gasopslagen in Nederland weg. De Brattle Group gaat uit van een nieuwe opslag naast de al geplande opslagen (waaronder die in de Bergermeer). Een economische onderbouwing om deze opslagen wel te realiseren ontbreekt.  

Gasopslag voor eigen leveringszekerheid?                                                             Hebben we het gas nodig om er zelf in de toekomst warm bij te zitten? Eerder werd al duidelijk dat het belangrijkste deel van het gas dat hier wordt opgeslagen niet bestemd is voor huishoudens. De rest is bedoeld voor de industrie en het buitenland. Alhoewel het rapport hier niet uitgebreid op ingaat (dat was ook niet de opdracht), constateert de Brattle Group wel dat zelfs bij het wegvallen van de grootste opslagfaciliteit die al in gebruik is, Grijpskerk, het Nederlandse netwerk meer dan voldoende capaciteit heeft om aan de gasvraag tegemoet te komen. Ook leveringszekerheid lijkt dus geen argument te zijn voor gasopslag.  

Eenzijdige berichtgeving                                                                                            De initiatiefnemer van de gasopslag in de Bergermeer – TAQA -heeft ook laten weten verheugd te zijn met de uitkomsten van het onderzoek van de Brattle Group. Je vraagt je af waarom. TAQA stelt dat “de flexibiliteit van het Groninger gasveld de komende jaren sterk zal teruglopen. Mogelijk zijn in 2018 de geplande opslagen al niet toereikend voor de levering van flexibiliteit in de gasvoorziening. Gasopslagen moeten een veel grotere rol spelen om dit gat te vullen”. Deze opmerkingen komen inderdaad voor in het rapport, maar er is hier sprake van eenzijdige en selectieve berichtgeving.  Direct na deze passage vervolgt het rapport namelijk met de opmerking dat daarmee niet gezegd is dat de Nederlandse export kan concurreren met gasopslagen in andere markten. Om te concluderen dat opslagen in het land waar het gas wordt afgenomen altijd een voordeel hebben boven andere opslagen door de beperkte transportkosten. Dit tweede deel van de analyse wordt door TAQA niet vermeld. Het is duidelijk dat het rapport verwijst naar de noodzaak van flexibiliteit op de Europese markt en maar een beperkte rol ziet voor gasopslag in Nederland.  

Geen gasopslag Bergermeer                                                                                     De Brattle Group ziet geen economische rol weggelegd voor gasopslag in de export van gas naar andere landen in Noordwest Europa. Tegelijkertijd constateert zij dat er meer dan voldoende capaciteit is om de gasvraag op te vangen, zelfs als de grootste opslag in Nederland zou wegvallen. Waarom de geplande opslagen dan wel door moeten gaan is onduidelijk. De Brattle Group lijkt haar opvatting over het al dan niet realiseren van gasopslag in Nederland vooral te baseren op praktische overwegingen; drie opslagen (waaronder die in de Bergermeer) zijn al in procedure, een andere (Pieterburen) staat aan het begin daarvan. Economische overwegingen om met deze opslagen door te gaan worden niet genoemd. Gezien de uitkomsten van het rapport is nader onderzoek naar deze geplande opslagen noodzakelijk. Het project in de Bergermeer moet worden afgeblazen. Er is voor het project geen draagvlak. Inwoners van de gemeente Bergen hebben massaal geprotesteerd tegen de komst van de gasopslag en overhandigden recentelijk duizenden handtekeningen aan leden van de Tweede Kamer. Nu ook een economische onderbouwing ontbreekt, zou de veiligheid van gasopslag bovendien een nog zwaardere rol moeten gaan spelen in de besluitvorming. Naar mijn mening kan dat gezien de kans op een aardbeving van 3,9 op de Schaal van Richter bij gasopslag in de Bergermeer maar  één ding betekenen: geen gasopslag in de Bergermeer.  

Alwin Hietbrink
Wethouder Ruimtelijke Ordening,  Gemeente Bergen (NH

08/01/2011

Eindelijk Structuurvisie Landelijk Gebied

Na jarenlange discussie was het in december dan eindelijk zo ver: de Structuurvisie Landelijk Gebied werd door de gemeenteraad vastgesteld. De fractie van GroenLinks is tevreden dat er nu een document ligt dat de komende tien jaar richting zal geven aan de inrichting van ons landelijk gebied. De nadruk van de structuurvisie ligt op het behoud en versterken van de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van het gebied. Hiermee wordt een belangrijk speerpunt van onze fractie tijden de afgelopen verkiezingen verzilverd.

08/01/2011

Bergen laat minima niet in de kou staan

Op initiatief van GroenLinks Bergen heeft de gemeenteraad in december een motie aangenomen om alle minima een wintertoelage van vijftig euro te verlenen. Minima onder de 65 moeten deze toelage zelf aanvragen bij de gemeente. Een eerdere motie om minima een kerstgratificatie te geven kon door het College van B&W niet worden uitgevoerd, omdat het Ministerie van Sociale Zaken hier bezwaar tegen maakte. GroenLinks is verheugd met de steun van de gemeenteraad. Juist in tijden waar de bezuinigingen vooral de sociaal zwakkeren treffen is het goed om op deze manier een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het ondersteunen van deze kwetsbare groep.  

08/01/2011

Planvorming Centrum Bergen stap verder?

Dinsdag 7 september presenteert de gemeente de plannen voor het toekomstige centrum van Bergen. Ingrijpende plannen die tot stand zijn gekomen na gesprekken met omwonenden, eigenaren en allerlei betrokken organisaties. Later deze maand beslist de gemeenteraad of er een volgende stap wordt genomen in de planvorming.

Wethouder Alwin Hietbrink licht toe: 

Bergen is nationaal bekend als kunstenaarsdorp met toonaangevende architectuur. Het centrum van Bergen steekt daar schril bij af. Het Plein heeft geen duidelijk gezicht en is hard toe aan een opknapbeurt. De gemeenteraad van Bergen heeft vorig jaar  kaders geformuleerd voor een structuurvisie. We willen het parkeren zoveel mogelijk ondergronds brengen, maar wel de dorpse uitstraling van het centrum behouden. 

De afgelopen maanden hebben we die kaders verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan met bijbehorende financiële verkenning. Daarbij hebben we overleg gevoerd met de ondernemers op het Plein en met een klankbordgroep. Het wordt nu tijd die uitwerking voor te leggen aan de raad en de bevolking van Bergen. We streven ernaar om volgend jaar de structuurvisie vast te stellen.

Wat voor mij heel zwaar weegt is dat de woningbouw op het Plein toegankelijk moet zijn voor alle lagen van de bevolking en dat er dus voldoende betaalbare woningen moeten worden gerealiseerd. Ook duurzaamheid krijgt veel aandacht. Niet alleen in woord, maar heel concreet door de hele gebiedsontwikkeling tegen het licht te houden aan de hand van duidelijke criteria. Op die manier kunnen er echte keuzes worden gemaakt.  Dat moet ook, want we bouwen immers voor de toekomst. Dat verdient Bergen.

 

07/09/2010

Alles klopt tijdens tweede Energiecafe

Op 4 november stonden de deuren van hotel Blooming opnieuw open voor het Energiecafé Bergen. Inwoners,ondernemers en bedrijven stroomden toe om te discussiëren over lokale,onafhankelijke energie. De organisatoren, ondernemer Mark de Weert en Groenlinks raadslid Odile Rasch, waren dik tevreden. ‘Het Energiecafé is niet bedoeld als praatclub. Het moet er toe leiden dat we dingen samen gaan realiseren.’

14/07/2010

Gebiedsvisie Bergen.nl

GROENLINKS BERGEN heeft de site www.gebiedsvisiebergen.nl in het leven geroepen om de bevolking te informeren over de bebouwingsplannen van het College...

http://www.gebiedsvisiebergen.nl

03/06/2010

Verkiezingen

GroenLinks Bergen zet sterk in op gemeenteraadsverkiezingen 2010. GroenLinks zet bij de verkiezingen in op groei van het aantal zetels en deelname aan het College.

Download het verkiezingsprogramma 2010 (pdf)

Lees verder

03/03/2010

Lastenverlichting inwoners gemeente Bergen door motie GroenLinks

Het in november 2009 vastgestelde tarief voor rioolrecht kan naar beneden worden bijgesteld. GroenLinks drong bij de begrotingsbehandeling aan op een herberekening van het tarief omdat deze naar de mening van de fractie omlaag kon worden bijgesteld.

Lees verder

01/03/2010

Vernietigend oordeel over budgetoverschrijding

De onderzoekscommissie die de overschrijdingen onderzocht op het budget van de Structuurvisie Landelijk Gebied velde tijdens de raadsvergadering van 24 januari een vernietigend oordeel. De directe aanleiding voor het instellen van de commissie was een door GroenLinks in november aangevraagd interpellatiedebat en het opstappen van wethouder Stam.

Lees verder

27/02/2010

Verkiezingskrant

Download hier de verkiezingskrant:

verkiezingskrant (pdf)

20/02/2010

GroenLinks: beleid voor mantelzorgwoningen

Het voorstel van Alwin Hietbrink en oud GroenLinks wethouder Karin de Vré-IJisberg om op korte termijn beleid te maken voor mantelzorgwoningen is unaniem aangenomen door de raad.

07/02/2010

GroenLinks stelt vragen over afnemende hulp in de zorg

Op 15 januari hebben acht landelijke cliëntenorganisaties de noodklok geluid over de uitvoering van de aan gemeenten overgehevelde taken uit de AWBZ.

Lees verder

24/01/2010

Duurzame Kerstverlichting in gemeente Bergen

In de raadsvergadering van december heeft GroenLinks voorgesteld de openbare kerstverlichting in de gemeente te verduurzamen. Dit voorstel werd raadsbreed ondersteund.

Lees verder

16/12/2009

GroenLinks viert bereikte successen en toont nieuwe bedreigingen Westrand

Op zondagmiddag 20 december organiseert GroenLinks Alkmaar wederom een Driemolenpad-wandeling door de Westrand. Deze keer om te vieren wat we in de afgelopen jaren bereikt hebben voor landschap en natuur, maar ook als protest tegen de nieuwe plannen voor aantasting van het gebied.

Lees verder

15/12/2009

GroenLinks wil rectificatie TAQA

Kees Vendrik, Tweede Kamerlid van GroenLinks, zou op 19 november in de Tweede Kamer hebben gezegd dat GroenLinks zich kan vinden in de Gasopslag Bergermeer. Niets is minder waar. De partij wil daarom een rectificatie van het bericht door TAQA, het bedrijf dat de voortrekker is van de Gasopslag in de Bergermeer.

Lees verder

10/12/2009

Extra geld voor minima door motie GroenLinks

Tijdens de raadsvergadering van 25 november heeft de gemeenteraad extra geld beschikbaar gesteld voor de minima in de gemeente Bergen. GroenLinks stelde voor de minima in de gemeente vijftig euro extra geven in de decembermaand.

Lees verder

26/11/2009

Perspectiefnota 2010

De perspectiefnota 2010 is de laatste die de huidige raad vaststelt. Een goed moment dus om te kijken in hoeverre het College er in is geslaagd haar doelstellingen te realiseren en welke aandachtspunten er nog liggen tot de raadsverkiezingen van volgend jaar.

Lees verder

12/11/2009

Bergen Centrum

De afgelopen maanden heeft het College een intensief participatie traject doorlopen met de inwoners van het centrum van Bergen. De nieuwe uitgangspunten die vandaag ter besluitvorming voorliggen zijn daar de uitkomst van. Los van die uitkomst vinden we dat het College een pluim verdient voor de manier waarop de participatie vorm is gegeven.

Lees verder

12/11/2009

Motie gasopslag Bergermeer

De lokale overheid moet alles in het werk stellen om eventuele ongerustheid onder de bevolking over mogelijke bevingen en daaraan gekoppelde gevolgschade zoveel als mogelijk weg te nemen.

Lees verder

12/11/2009

Museaal Centrum Bergen

GroenLinks Bergen is vanaf dag één voorstander geweest van de komst van een Centrum voor Kunst en Cultuur in Bergen. Een dergelijk centrum zal de positie van de kunsten en de kunstenaars in Bergen versterken en de verschillende organisaties die actief zijn op dit gebied de noodzakelijke ondersteuning bieden. Vanavond is daarom een belangrijk moment; we beslissen definitief of we wel of niet doorgaan op de ingeslagen weg.

Lees verder

12/11/2009

Verkoop aandelen NUON

"...GROENLINKS is in principe tegenstander van de verkoop van NUON omdat de energievoorziening een duidelijk nationaal belang vertegenwoordigt. Met de komende energiecrisis wordt dit belang alleen maar groter."

Lees verder

12/11/2009

GroenLinks stelt vragen over afnemende hulp in de zorg

Op 15 januari hebben acht landelijke cliëntenorganisaties de noodklok geluid over de uitvoering van de aan gemeenten overgehevelde taken uit de AWBZ.

Lees verder

12/11/2009

Motie verkeersveiligheid kruispunt Hoeverweg/Kalkovensweg

GROENLINKS roept het college op de verkeersonveilige situatie op het kruispunt Hoeverweg/Kalkovensweg opnieuw aan de orde te stellen bij Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland

Lees verder

12/11/2009