Wytze Vonder  

“Alles van waarde is weerloos”

Deze regel uit een gedicht van Lucebert liet mij in de afgelopen vier jaar niet los wanneer het in de gemeenteraad en media ging om de kwetsbare schoonheid van onze Heerlijkheid Bergen.

Mijn naam is Wytze Vonder, werk als GGZ-psychotherapeut en woon sinds 1998 in Bergen. Ik sta op plek vijf van de lijst voor GroenLinks in de gemeente Bergen.

Ik heb het voorrecht niet alleen in Bergen te mogen wonen maar ook in het (verbouwde) huis van de toenmalige rentmeester van Jacob van Reenen(BEM) Aan deze Heer van de Heerlijkheid Bergen hebben we o.a. te danken dat er met een vooruitziende blik dit prachtige dorp uit handen is gebleven van mensen van het snelle geld en met weinig gevoel voor het ‘Weerloze’

Ik ben geboren en getogen op het voormalig eiland Wieringen en ik ben groot gebracht met zinnen als: 

“het eigendom heeft een sociale functie” en “een politiek die spreekt voor wie geen stem hebben, die handelt voor wie geen handen hebben, en die een weg baant voor wie geen voeten hebben en hulp geeft aan die geen helper heeft”.                                                                                                                        Er werd mij bijgebracht dat we als mens niet alleen medeverantwoordelijk zijn voor onze weerloze en afhankelijke medeburger, maar ook een rentmeester dienen te zijn voor de natuur die nu meer dan ooit afhankelijk is van de mens, en ook hierin herken ik de regel van Lucebert.

Met o.a. deze intentie als kompas in mijn leven(en werk als psychotherapeut) wil ik graag samen met de leden van GroenLinks en alle andere partijen in de gemeenteraad die zich hier ook voor willen inzetten, een bijdrage leveren aan het welzijn van onze burgers en prachtige natuur.