Froukje Krijtenburg  

“Als u een stip op de horizon zet, hoe zou de gemeente Bergen er over 12 jaar (2030) uit moeten zien?”. Dat vragen we inwoners van de gemeente Bergen bij onze GL huis-aan-huis actie. De meest gehoorde reactie is, “ik woon hier fijn, vlakbij natuurgebied. Als het zo blijft ben ik gelukkig, maar jongeren moeten hier ook kunnen blijven wonen.” Een groene en duurzame gemeente voor alle generaties is de wens van heel veel inwoners van de gemeente Bergen. En ook die van mij.
Groen denken en doen
Mijn motto is: goed voor onze planeet zorgen is goed voor onszelf zorgen. Voor mij begint dat met samen duurzaam denken en duurzaam doen op lokaal niveau. Samen in Bergen een toekomstgerichte samenleving bouwen met behoud van natuur en groen. Samen innovatieve plannen maken voor jongerenhuisvesting, vergroening van de energie en verduurzaming van toerisme en horeca. Er is veel kennis op deze gebieden in onze gemeente. Hoe mooi zou het zijn wanneer Bergen in de top-tien van duurzaamste gemeentes van Nederland gaat prijken. Ja… ik weet het, het is ambitieus, maar met het klimaatakkoord van Parijs als leidraad gaan we de handen uit de mouwen steken!
Achtergrond
Ik heb Engelse taal-en letterkunde en algemene literatuurwetenschap gestudeerd, en ben gepromoveerd op het gebied van de sociale wetenschappen. In Bergen, waar ik sinds 2000 woon, ben ik docent Engels geweest op de Berger Scholengemeenschap. Daarna ben ik als antropoloog verbonden geweest aan de afdeling antropologie van de Vrije Universiteit, waar ik onderzoek deed naar biodiesel productie in Afrika. Op dit moment ben ik als onderzoeker werkzaam bij het Afrika Studiecentrum van de Universiteit Leiden. 
Ik ben maatschappelijk betrokken, zoek altijd het gesprek op en ben een gedreven ‘groen-doener’. 
 
Mocht je zin hebben om van gedachten te wisselen over onderwerpen als jongerenhuisvesting, energie transitie of een duurzame en schone economie, neem zeker contact met me op!